Behandeling van GOEDAARDIGE schildklieraandoeningen met Radio-Actief Jodium.

Jodiumatomen (3 tot 4) zijn een integraal bestanddeel van het schildklierhormoon en zijn voor de schildklier onmisbaar. De schildkliercellen hebben een uniek mechanisme waardoor actief jodium uit de bloedbaan wordt opgenomen en geïntegreerd in de lokale stofwisseling. Wanneer radioactief Jodium-131 (fysische eigenschap: half leven van 8 dagen, bètastraal van max. 606 kev. en gammastraal van 364 kev) langs de mond of langs het bloed toegediend wordt, dan wordt dit in de schildkliercellen actief geconcentreerd en zal er een lokale bestraling van de schildklier plaatsvinden. De nodige Jodium-131 hoeveelheid kan eventueel worden berekend uit voorafgaande diagnostische onderzoeken waarbij schildkliermassa en Jodium-131 opname werden bepaald. Meestal schommelt de dosis tussen 6 en 12 milliCurie. 

De behandeling van hyperthyreoidie of “te snel werkende”  schildklier steunt op de opname van Jodium-131 door de

hyperactieve schildkliercellen en de vernietiging van die cellen door bèta-straling. Daardoor daalt het aantal actieve schildkliercellen met als gevolg een normale of zelfs verlaagde schildklierfunctie. De schildklier zal, bij de ziekte van Graves, op deze wijze definitief onder controle gebracht kunnen worden. Een solitair gezwel dat een overproductie van schildklierhormoon veroorzaakt (toxisch adenoom) is een ideale indicatie van Jodium-131 behandeling.

Sommige kropgezwellen kunnen vanwege hun volume andere organen of weefsels verdringen. Door de vernietiging van schildkliercellen met behulp van Jodium-131 probeert men een volume vermindering te bekomen met opheffen van de druksymptomen om een heelkundige ingreep te vermijden. Radio-actief Jodium werd voor het eerst in 1946 aan patiënten toegediend. Deze behandelingswijze bestaat dus reeds meer dan 70 jaar!Hoe gebeurt de toediening van radio-actief jodium?
De nuchtere patiënt slikt de capsule (even groot als een doorsnee antibiotica capsule) met Jodium-131 met wat water in. Hij kan nadien zonder probleem de dienst verlaten en moet nog minstens één uur nuchter blijven, zodat de toediening best in de ochtend gebeurt.Absolute tegenindicatie voor toediening radioJodium-131

Zwangerschap en borstvoeding.
Behalve in geval van kwaadaardige schildklieraandoening, zal de behandeling niet aan jonge kinderen toegediend worden.