Schildklier en Zwangerschap

De oude Egyptenaren wisten al dat de schildklier belangrijk was voor de zwangerschap, want vrouwen in die tijd bonden een rietje van stro om hun hals en als dit afknapte wisten ze dat ze zwanger waren. 
De schildklier is onmisbaar voor een zwangerschap en werkt voor twee aan het begin van iedere zwangerschap. De eerste 4 maanden is de foetus volledig afhankelijk van de schildklierwerking van de moeder! Het schildklierhormoon dat door de moeder wordt geleverd speelt een belangrijke rol bij de groei, ontwikkeling en stofwisseling van alle weefsels, maar het effect op het zenuwweefstel is het belangrijkst. 
TE WEINIG schildklierhormoon in het bloed bij de moeder moet tijdens de zwangerschap ABSOLUUT VERMEDEN worden!

Wanneer er een te langzaam of te snel werkende schildklier aanwezig is, is bevruchting moeilijk, soms zelfs onmogelijk. Met name bij een te traag werkende schildklier is de menstruatiecyclus verstoord. Soms blijft de eisprong helemaal weg. Normaal gesproken komt dat goed als men voldoende synthetisch schildklierhormoon inneemt.

Zolang er bij een te traag werkende schildklier, geen schildklierhormoon toegediend wordt, is de kans om in

verwachting te raken klein en is, bij zwangerschap, de kans op een miskraam verhoogd doordat het bevruchte eitje niet goed kan innestelen.

Ook met een te hard werkende schildklier is de kans op een zwangerschap klein. Hierbij is ook het risico op een miskraam of vroeggeboorte eveneens verhoogd. Het is absoluut noodzakelijk om eerst onder gespecialiseerde behandeling te komen alvorens zwanger te worden.

Tijdens de gehele zwangerschap worden best regelmatige controles van de schildklierhormoonconcentratie in het bloed uitgevoerd. Deze bloedanalyses gebeuren het liefst in hetzelfde laboratorium (ttz met dezelfde methode) daar tijdens het verloop van de zwangerschap de samenstelling van de bindingseiwitten wijzigen, waardoor verschillen in actieve hormoonconcentratie, bepaald met verschillende methoden, niet altijd juist beoordeeld kunnen worden.

Nauwe samenwerking tussen endocrinoloog en gynaecoloog is onontbeerlijk bij zwangeren met een schildklierafwijking.